Een hypotheek aanvragen als ondernemer: er is vaak meer mogelijk dan je denkt

3 minuten leestijd

Veel (startende) ondernemers hebben het idee dat een hypotheek niet voor hen is weggelegd. Ze denken bijvoorbeeld dat zij minstens drie jaarcijfers moeten kunnen aanleveren om kans te maken op een hypotheek.

Gelukkig is er tegenwoordig meer mogelijk dan je vaak denkt. Omdat het aantal (zelfstandig) ondernemers in Nederland alleen maar groeit en het aantal mensen met een vast contract in loondienst afneemt, worden hypotheekverstrekkers steeds flexibeler in hun regels over hypotheken voor ondernemers. Het belangrijkste is dat je als ondernemer kunt aantonen dat er potentie zit in jouw bedrijf.

Een hypotheek na 1 jaar ondernemerschap

Al na één jaar ondernemerschap is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Er wordt dan een inkomensverklaring opgesteld op basis van jouw inkomen van de laatste drie jaar. Dit kan zowel inkomen uit loondienst, als winst uit je onderneming zijn.

Met behulp van de inkomensverklaring kan jouw maximale hypotheek als ondernemer berekend worden. Daarnaast kijken hypotheekverstrekkers onder andere naar de groeipotentie van je onderneming en de branche waarin je actief bent.

Maximale hypotheek berekenen

Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek als ondernemer? Bereken binnen enkele minuten je maximale hypotheek bij De Hypotheker. Door op de rekenmachine te klikken kun je kiezen tussen ‘loondienst’ en ‘zelfstandige’. Wanneer je voor het laatste kiest, kun je aangeven hoe lang je al ondernemer bent en al je inkomsten (zowel je winst als eventueel inkomen uit loondienst) invullen. Je krijgt dan direct een indicatie van je maximale hypotheek.

Tips voor ondernemers die een huis willen kopen

Het zal je niet ontgaan zijn dat de huizenmarkt momenteel behoorlijk overspannen is. Zorg dan ook dat je goed voorbereid bent voordat je begint aan je zoektocht naar een woning. Lees je goed in over een hypotheek afsluiten als ondernemer. Zet alle cijfers van je onderneming op en rijtje en zorg dat je eventuele salarisstroken uit loondienst bij de hand hebt. Met deze gegevens kan een hypotheekadviseur voor je bekijken wat de mogelijkheden zijn en een inkomensverklaring laten opmaken.

Met de inkomensverklaring op zak kun je zelfverzekerd de huizenmarkt op. Je weet wat je budget is en hoeveel je maximaal kunt bieden op een woning. Wij wensen je veel succes met je zoektocht!

Nieuwste over Ondernemerstips