Barst jouw bedrijf uit zijn voegen op de huidige locatie en behoort uitbreiding niet tot de mogelijkheden? Dan zit er helaas niets anders op dan verhuizen. Nadeel van verhuizen is dat dit over het algemeen veel geld kost. Je betrekt namelijk een groter pand, waardoor de kosten hoog uitvallen. Veel ondernemers zijn niet in staat om een bedrijfspand met eigen vermogen te financieren. Geldt dit ook voor jou? Denk dan niet direct dat een verhuizing niet mogelijk is. Je kunt namelijk een zakelijke hypotheek afsluiten. Dankzij deze lening kun je toch het bedrijfspand kopen dat jij op het oog hebt. Wij vertellen je in deze tekst alles wat je moet weten over een zakelijke hypotheek.
Hoeveel kun je lenen?
Als je van plan bent een nieuw bedrijfspand te kopen, verkoop je het huidige pand. Toch levert de verkoop meestal niet genoeg op om de aankoop van een nieuw pand volledig te financieren. Een zakelijke hypotheek biedt in dat geval uitkomst. Voordat je zo’n hypotheek aanvraagt, wil je ongetwijfeld weten hoeveel geld je kunt lenen. Dit is op voorhand niet te zeggen. De hoogte van een zakelijke hypotheek hangt namelijk af van verschillende factoren. Zo kijkt een geldverstrekker onder meer naar de financiële situatie van jouw bedrijf.
Ondanks dat de hoeveelheid geld die je kunt lenen afhankelijk is van een aantal factoren, kun je de hoogte van een zakelijke hypotheek berekenen. ABN AMRO heeft hier namelijk een handige tool voor ontwikkeld. Dankzij deze tool weet je in twee minuten hoeveel geld je kunt lenen om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. De berekentool geeft jou overigens niet alleen inzicht in de hoogte van een zakelijke hypotheek, maar ook in de maandlasten. Hierdoor weet je ook direct of het financieel haalbaar is om een zakelijke hypotheek af te sluiten.
Rente zakelijke hypotheek
Omdat een zakelijke hypotheek een lening betreft, krijg je te maken met rente. De hoogte van de rente kan van tijd tot tijd verschillen. Kijk daarom goed naar de rentestand als je een zakelijke hypotheek af wilt sluiten. Bij een lage rentestand is geld lenen namelijk goedkoper dan bij een hoge rentestand. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kosten van een zakelijke hypotheek.
Naast de basisrente krijg je bij een zakelijke hypotheek ook te maken met een risico-opslag. Hierdoor valt de rente hoger uit. Hoeveel extra rente je betaalt, hangt af van de categorie waarin een geldverstrekker jou indeelt. Bedrijven die in een hogere risicocategorie vallen, betalen een hogere rente dan bedrijven die worden ingedeeld in een lage categorie. Door deze risico-opslag valt de rente over een zakelijke hypotheek vaak hoger uit dan de rente over een particuliere hypotheek.
Hoe zit het met de looptijd?
Sluit je een zakelijke hypotheek af? Dan moet je deze binnen een bepaalde periode terugbetalen. Vaak kun je zelf een looptijd kiezen. Wel ben je gebonden aan een minimale en maximale looptijd. De meeste geldverstrekkers hanteren een minimale looptijd van vijf jaar, maar hier kiezen niet veel ondernemers voor. Een looptijd van tien of twintig jaar is gebruikelijker. De looptijd stel je uiteindelijk vast in overleg met de hypotheekverstrekker.
Om te bepalen wat voor jou de beste looptijd is, kijk je hoeveel een zakelijke hypotheek jou per maand kost. Kun je de hypotheek binnen tien jaar aflossen? Kies dan niet voor een looptijd van twintig jaar. Jouw maandlasten vallen dan weliswaar lager uit, maar je betaalt ook tien jaar langer rente. Hierdoor is jouw zakelijke hypotheek onderaan de streep waarschijnlijk (een stuk) duurder.