De verschillende leningen waar je als ondernemer uit kunt kiezen

4 minuten leestijd

Investeren in nieuwe machines, personeel of bijvoorbeeld een bedrijfspand kan veel geld kosten. Om als ondernemer goed van start te gaan, kan het afsluiten van een lening interessant zijn. Zie het als de hypotheek voor je eerste woning! Niet alleen bij de start van je onderneming kan een lening afsluiten het overwegen waard zijn. Overweegt het afsluiten van de lening bijvoorbeeld ook, wanneer je als bedrijf wilt groeien. Mogelijk is je huidige bedrijfspand te klein om in die groei te kunnen voorzien. Als ondernemer geld lenen kan op verschillende manieren. In dit artikel zetten we de opties voor je op een rijtje!

Doorlopend krediet voor ondernemers

Een van de mogelijkheden die je hebt, is de keuze voor een doorlopend krediet. Het voordeel van een doorlopend krediet is het feit, dat je per maand kunt bepalen hoeveel extra geld je nodig hebt om rond te komen. Zeker wanneer je omzet per maand varieert, biedt dit voordelen voor ondernemers. In de maanden dat je omzet erg hoog is los je een deel van de lening af. Dat deel kun je op een ander moment terugvragen, als de omzet tegenvalt. Standaard wordt er vooraf een limiet afgesproken, tot waar je kunt lenen.

Bij een doorlopend krediet kun je de lening boetevrij versneld aflossen. Daarbij kun je boetevrij extra geld opnemen, tot je de afgesproken limiet bereikt hebt. Nadeel hiervan is wel, dat je te maken hebt met een variabele rente. De rentekosten kunnen zodoende per maand verschillen.

Eenmalige lening afsluiten als ondernemer

Naast een doorlopend krediet, zou je ook een eenmalige lening kunnen overwegen. Zoals de naam al doet vermoeden, sluit je hierbij een lening af voor een vast bedrag. Dit bedrag gebruik je vervolgens om te investeren in een nieuw bedrijfspand, het aannemen van personeel, de aankoop van nieuwe machines, enzovoorts. Bij een eenmalige lening is het belangrijk om te kijken naar de looptijd hiervan. Binnen welke termijn kun je de lening volledig afbetalen? Des te korter de looptijd van de lening, des te goedkoper lenen vaak ook is. De rentelasten nemen immers af. Kijk ook goed naar de voorwaarden van zo’n lening. Worden er mogelijkheden geboden om een deel van de lening boetevrij versneld af te lossen? Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunnen de kosten voor een lening al snel oplopen.

Offerte aanvragen voor een lening

Er zijn online verschillende aanbieders te vinden van leningen voor ondernemers, hier kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een doorlopend krediet lening vergelijken. Het is verstandig om bij verschillende van deze aanbieders een offerte aan te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt en de kosten die dit met zich meebrengt. Houd er rekening mee, dat er vaak voorwaardes worden gesteld aan leningen voor ondernemers. Zo zal je de omzetcijfers van in ieder geval de laatste maanden en mogelijk zelfs de laatste jaren moeten delen. Op basis hiervan wordt de kredietwaardigheid van je bedrijf ingeschat. Een kredietverstrekker wil er immers van verzekerd zijn, dat de lening binnen de afgesproken termijn kan worden afgelost zonder dat je bedrijf in financiële nood raakt.

Nieuwste over Ondernemerstips