Ben je van plan om een huis te kopen die je daarna wil gaan verhuren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verhuurhypotheek, maar wat is dat precies?
Verhuurhypotheek
Het woord zegt het misschien al. Een verhuurhypotheek is een hypotheek op een huis, die je kan krijgen als dat huis bestemd is voor de verhuur. Deze hypotheek heeft dan ook als voorwaarde dat je zelf niet in het huis gaat wonen. Andersom geldt dat ook zo: in een huis met een normale hypotheek kan je gaan wonen en dat mag je niet verhuren. Dat staat allemaal onder het ‘huurbeding’ in de hypotheekakte van de notaris.
Een verhuurhypotheek kan je bijvoorbeeld afsluiten als je wil investeren in vastgoed en rendement uit je spaargeld wil halen. Je hoeft je huis echter niet aan vreemden te verhuren als je dat niet wil. Het kan ook zijn dat je een huis koopt en in een andere stad en dat bijvoorbeeld je kinderen daar een kamer huren. Dit is een steeds populairder wordend fenomeen in steden zoals Amsterdam, waar de kamers schaars zijn en de huur hoog.
Voorwaarden voor een verhuurhypotheek
Een van de voorwaarden voor het ontvangen van een verhuurhypotheek is dat het inkomen dat je nu verdient, minimaal 30.000 euro bruto per jaar moet zijn. Als dat niet het geval is, kom je niet in aanmerking voor zo’n hypotheek. Verder willen de meeste geldverstrekkers niet dat je meer dan vier woningen bezit. Je wordt dan niet meer gezien als particuliere verhuurder maar als een professional. Als je toch door wil in vastgoed is dat zeker mogelijk, maar dan gelden er weer andere regels en andere mogelijkheden.
Verhuren als ondernemer
Als zelfstandig ondernemer zijn er ook mogelijkheden voor een verhuurhypotheek. Niet alle banken of geldschieters zien het evenveel zitten om zelfstandigen een hypotheek te verlenen, maar het kan echter wel. Bedrijven zoals Mogelijk bieden een extra optie aan ondernemers, zonder dat alle jaarcijfers van het bedrijf de enige maatstaaf zijn. Daarnaast hoef je niet per se drie jaar goed te lopen om deze hypotheek te krijgen, wat bij banken vaak wel het geval is.
Hoe vraag je de hypotheek aan?
Heb je uiteindelijk een besluit genomen en ga je voor de verhuurhypotheek? Dan zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Hoe vraag je bijvoorbeeld zo’n hypotheek aan? Dat kan gemakkelijk vanuit huis. Geef aan bij een geldverstrekker wat je plannen zijn en met welke makelaar je in zee gaat. Het huis dat je op het oog hebt zal getaxeerd moeten worden. Als alles in orde is, wordt er een definitieve offerte gemaakt die je zal moeten ondertekenen. Dan gaat de notaris aan de slag met de hypotheekakte. Als je deze ook ondertekend hebt, is het plaatje compleet en is de financiering een feit.
Extra kosten
Houd altijd rekening met onvoorziene kosten. Zo kan er bijvoorbeeld ineens een leiding springen of iets anders aan het huis kapot gaan. Daarom is het altijd verstandig om een buffer over te houden voor dat soort extra kosten die je niet ziet aankomen. Want als verhuurder is dat ineens ook jouw taak.