De risico’s van het handelen in crypto

4 minuten leestijd

De handel in crypto is de afgelopen tijd immens populair geworden, wat mede dankzij de snelle oplopende koersontwikkeling tot stand is gekomen. Tevens wordt er voor bepaalde coins een toekomstperspectief geschetst waarbij de koersen door het plafond gaan schieten. Dit geeft vele nieuwe geïnteresseerden het idee dat het een verzekerd succes gaan worden om te handelen in cryptocurrency. Inderdaad kun je hier zeer succesvol in zijn, alleen heeft het ook een negatieve keerzijde. Dit is zeker iets om rekening mee te houden indien er daadwerkelijk serieus geïnvesteerd gaat worden in de crypto.

Crypto is nieuw

Een geldige reden om stil te staan bij de risico’s van crypto is dat het een nieuwe ontwikkeling is die nog niet heel lang bestaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat van ruim de helft van de inmiddels actief zijnde beleggers in de crypto de kennis beperkt of zelfs slecht is. Het risico van het investeren in de crypto blijft groot. Het is vaak de media, sociale kring of het FOMO effect mensen ertoe verleidt tot het instappen in deze manier van beleggen. Doordat de crypto voor nog veel mensen als onduidelijk gezien wordt, is het voor velen een uitdaging om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom cryptomunten zoals een ANKR coin. De technologie achter crypto is continu aan verandering onderhevig, waarbij de overheid een nog niet duidelijk standpunt ingenomen heeft wat betreft de volledige acceptatie ervan in de maatschappij.

Indien er gestart wordt met het beleggen in crypto of indien er een cursus cryptotrading gevolgd wordt, zou ieder eerst stil moeten staan bij de risico’s van deze manier van beleggen. Het is natuurlijk een volledig legale handel maar besef wel dat er tot op heden nog maar weinig tot geen toezicht op de handel in digitale munteenheden is. Het is niet voor niets dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ieder waarschuwt voor misleiding en oplichting.

Crypto heeft een andere karakteristiek

De cryptomarkt heeft een andere karakteristiek dan dat de aandelenhandel heeft, voornamelijk omdat er bij het beleggen in aandelen meer toezicht is. De blockchain technologie werkt volgens een decentrale structuur wat als voordeel heeft dat het heel toegankelijk is, maar als nadeel dat er geen centrale bank of overheid tussen zit waarop je beroep kunt doen indien het fout gaat. Heb je een grote verkoop Pax gold gedaan en het geldbedrag per ongeluk naar een verkeerde wallet gestuurd, ben je de inloggegevens kwijtgeraakt of is je account gehackt. Dan kun je in het geval van dergelijke situaties niet te rade gaan bij een exchange, broker, bank of iets dergelijks met het verzoek dit weer recht te trekken. De decentrale karakteristiek maakt crypto onomkeerbaar en geeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor het beheren van de investeringen.

Crypto is volatiel

De koers van de meeste crypto valuta’s is continu sterk aan verandering onderhevig. De beweeglijkheid van de koersen zorgen voor een groter risico van je gedane investeringen. Er zijn verscheidene en soms moeilijk te verklaren factoren die grote invloed uitoefenen op de koers van een cryptomunt. De handel kan onverbiddelijk zijn. Er zijn veel vreemde, bizarre cryptoprojeten. Waarvan sommige een scam, andere bedoeld als meme of grap.

Nieuwste over Blog