Auto’s voor Ondernemers – Tips belasting, aftrekbaar etc

4 minuten leestijd
auto's voor ondernemers- waar je aan moet denken

Veel ondernemers kiezen er bewust voor om niet voor een baas in vaste loondienst te gaan werken. Ze willen vrijheid en zien het als een mooie manie om al hun eigen ideeën en plannen tot uitvoering te kunnen brengen. Daarnaast brengt ondernemen andere voordelen met zich mee. Zo kan het zijn dat je als ondernemer voordelig een auto kunt gebruiken dankzij zakelijk rijden. Dat kan in verschillende vormen: in je eigen auto blijven rijden, zakelijk gaan leasen of met een bedrijfsauto. Welke van deze vormen voor jou het meest voordelig is hangt af van jouw situatie. In dit artikel lees je hoe het precies zit als jij als ondernemer voordelig een auto wilt rijden, van autoverzekeringen vergelijken tot belastingtips.  

Fiscaal 

Het maakt niet uit in welke auto je je rijdt: elke kilometer die je aflegt voor jouw onderneming is zakelijk in de ogen van de Belastingdienst. Zij maken alleen onderscheid tussen een privé auto of een zakelijke auto. Het gaat er daarbij om dat je een auto op je naam hebt staan en als je daarmee minder dan 500 kilometer per jaar voor privé gebruik mee rijdt, dan beschouwt de Belastingdienst deze auto als zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

Rijd je wel meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden per jaar? Dan betaal je voor de zakelijke auto bijtelling. Die bijtelling wordt dan bij de winst van je bedrijf opgeteld. Mocht je nu startende ondernemer zijn dan kun je ook eerst zakelijke ritten maken met je privé auto. Je mag dan 0,19 eurocent per kilometer van de winst aftrekken voor die zakelijke ritten met privé auto.

Autobelastingen per 2017

De bijtelling waar we het net over hadden heeft te maken gekregen met vernieuwde regels in 2017. Tot 2015 waren de bijtellingsregels zo opgesteld dat vooral auto’s met een lage CO2 uitstoot zeer voordelig waren om te rijden. Fabrikanten slaagden er dan ook steeds beter in om hun auto’s minder CO2 uit te laten stoten. Hierdoor waren het vooral zakelijke rijders die dit soort auto’s gingen rijden. Volgens de Nederlandse overheid zou er te weinig aan autobelastingen binnenkomen. De kosten van het oude beleid zouden hierdoor niet meer opwegen tegen de milieuwinst volgens de overheid.

Daarom dus nieuwe regels vanaf 2017. Die nieuwe autobelastingen zouden meer in balans zijn doordat ze zorgen voor een stabiele stroom aan belastinginkomsten maar het nog steeds milieuwinst oplevert. In het nieuwe beleid is het voor ondernemers die zakelijk willen rijden voor relevant dat de bijtellingspercentages zijn aangepast. Check de site van de Belastingdienst voor alle precieze percentages.

Auto verzekeren

Ook wanneer je zakelijk rijdt wil je goed verzekerd zijn. Maar het liefst zo voordelig mogelijk natuurlijk. Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken. Zo kun je de perfecte verzekering vinden voor jouw situatie en dat zo voordelig mogelijk. Je zal zelf een inschatting moeten maken hoe ‘ver’ jouw verzekering moet gaan.

Afhankelijk van jouw onderneming en de manier waarop jij je auto zal gaan gebruiken in de toekomst kun je een verzekering zo ruim opzetten als jij nodig acht.

Nieuwste over Ondernemerstips