Als ondernemer je auto verzekeren: hoe zit dat?

2 minuten leestijd

Stel je bent ondernemer en je wil je auto verzekeren? Logisch, want je goed laten verzekeren zorgt ervoor dat je bij eventuele schade of diefstal goed bent verzekerd. Toch is het voor een ondernemer allemaal een beetje lastiger. Hoe het voor jouw als ondernemer in zijn werk gaat? Dat leggen we je in deze blog uit!

 

Heb je bijvoorbeeld een auto omdat je dagelijks naar klanten toe moet, of heb je een bestelwagen waar je veel gebruik van maakt? Dan is het slim om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Onder zakelijk gebruik kan ook vallen dat je bijvoorbeeld een koeriersbedrijf hebt of dat je goederen vervoerd. Maar ook een rijschool kan hieronder vallen. Let op! Rij je slechts met je auto naar je werk en weer terug? Dan is het niet slim om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Dit valt namelijk onder privégebruik.

Particulier verzekeren

Wat is het verschil met een particuliere autoverzekering zal je misschien denken? Rij je zakelijk dan zal je meer kilometers maken op een dag dan wanneer je er privé in rijdt. Misschien rij je dagelijks naar je werk, maar blijft het daarbij. Verzeker je eigen auto? Dat kan ook, maar dit valt dan wel eerder onder een particuliere verzekering. Of je die zakelijk weg kunt schrijven hangt van een aantal zaken af. Je boekhouder kan hier het beste naar kijken.

Soms is er ook sprake van wisselende bestuurders. Bijvoorbeeld omdat je een eigen garagebedrijf hebt en leenauto’s hebt verzekerd. Een zakelijke autoverzekeraar houdt hier dan rekening mee. Ook kan het dan voordelig zijn wat betreft btw berekenen. Vaak betaal je da neen lagere premie omdat eventuele schade dan ook exclusief btw wordt uitbetaald. Dit werkt niet zo bij een particuliere autoverzekering.

Zakelijke verzekering

Je auto als ondernemer verzekeren is dus slim. Het is tenslotte prettig wanneer je schade rijdt dat dit verzekerd wordt. Maar als ondernemer is het goed om te controleren hoeveel kilometers jij per dag maakt en of je het zakelijk kunt wegschrijven. Zoals we eerder al zeiden kun je dit het beste bespreken met een boekhouder of een accountant.

Nieuwste over Ondernemerstips