aandelen vermogen opbouwen als pensioen? Zo ga je te werk

4 minuten leestijd

Het is een onjuiste gedachte dat het nadenken over een pensioen alleen relevant is voor mensen die bijna de AOW-leeftijd hebben gebruikt. Een gunstige pensioenregeling is namelijk helemaal niet altijd zo vanzelfsprekend, zeker niet nu anno 2020 steeds meer mensen werken als zzp’er en zullen moeten zorgen voor hun eigen pensioen. Zelfs al heb je wél een pensioenregeling op je werk, dan nog ben je niet verzekerd van een goed pensioen. Hoe oud je ook bent, je bent nooit te jong of te oud om na te gaan denken over je pensioen: het is zelfs heel belangrijk! Zit je erover te denken om misschien een pensioen op te bouwen door middel van aandelen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

1.  Kijk goed naar je financiën

Het is sowieso verstandig om je bewust te zijn van je inkomsten en uitgaven, om te weten hoe je er financieel gezien voor staat. Dat kun je zelf doen, door een fysiek kasboekje te hebben waarin je geldzaken bij houdt. Op basis hiervan kun je vervolgens bepalen hoeveel geld je beschikbaar wilt stellen om te beleggen.

2. Beleggen bij een veilige en betrouwbare organisatie

Als je zelf niet heel handig bent met beleggen of niet de tijd en energie hebt om je hierin te verdiepen, dan kun je ervoor kiezen om je geld te láten beleggen door een professionele organisatie. Alsnog weet je niet zeker dat je winst gaat maken, beleggen met geld blijft het lopen van een risico, maar je kunt wel zeker weten dat je niet wordt opgelicht en dat er secuur zal worden omgegaan met jouw geld. Veel betrouwbare organisaties kunnen jou gemakkelijk uitleggen wat beleggen precies inhoudt en waarom de ene keuze verstandiger is dan de andere. Zo wordt beleggen begrijpelijk gemaakt.

person using Macbook Pro

3. Stel jezelf grenzen

Ook al zijn je beleggingen in het verleden heel goed gegaan, het kan zijn dat de aandeelmarkt in de toekomst ineens omslaat. Nogmaals – aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden en het zo kunnen dat je geld in plaats van meer, juist minder waard wordt. Om te voorkomen dat je in de financiéle problemen raakt, is het verstandig om jezelf van tevoren grenzen te stellen met een maximumbudget, waar je niet overheen mag en kan gaan.

4. Kansen spreiden door gebruik te maken van een trading app

Zeker wanneer je begint met beleggen kun je er niet vanuit gaan dat je gelijk weet wat de beste strategie is om succes te boeken. Daarom is het slim om je kansen te spreiden, zodat je bij verschillende organisaties aandelen hebt en je ook meer de mogelijkheid hebt om je breed te kunnen oriënteren. Welke aandelen laten een positieve trend zien, en welke lijken juist meer te stagneren? Het slimste is het om dit te doen door middel van een trading app, waarbij je heel gemakkelijk een overzicht houdt van je aandelen portefeuille en je ook goed kunt spreiden.

5. Beleggen met verschillende valuta’s

Je kunt natuurlijk beleggen met verschillende soorten vormen valuta. Dat kan dus met echt geld, zoals de euro, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om te beleggen met een ander soort currency: denk bijvoorbeeld aan Bitcoin, Forex of andere cryptocurrencies. Beleggen met dit soort valuta kan ook zeer voordelig zijn, maar vergt wel even wat huiswerk om ze goed te begrijpen!

 

Nieuwste over Ondernemerstips