Auto en inkomstenbelasting: bijtelling, kosten, privégebruik en BTW aftrek

5 minuten leestijd

Een auto voor de deur. Zakelijk rijden. Belasting aftrekken. Het is heerlijk. Je kan overal heen waar je maar wil en eigenlijk kan je gewoon niet meer zonder, maar wat voor kosten zijn er verbonden aan dit ultieme gemak?

Bijtelling in 2020

Het zal je als auto-eigenaar niet ontgaan zijn. De bijtelling is omhoog gegaan sinds 1 januari 2020. De bijtelling wordt uitgedrukt in een percentage van de catalogusprijs of van de werkelijke waarde van de personen- of bestelauto. In 2020 kan je nog genieten van een voordelig bijtellingspercentage als je volledig elektrisch rijdt. De verkoopcijfers van elektrische auto’s schoten dan ook omhoog aan het einde van het jaar 2019. Vanaf 1 januari is ook die bijtelling omhoog gegaan. Het is 8% bijtelling, mits je geen CO2 uitstoot en de cataloguswaarde niet hoger is €45.000.

Als je start met rijden in een semi-elektrische, benzine- of dieselauto, betaal je 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. De stijging van de bijtelling van 4% naar 8% heeft natuurlijk te maken met het vernieuwde klimaatakkoord. Het bijtellingspercentage zal tot 2026 stapsgewijs toenemen tot 22 procent. Vanaf 2026 is elektrisch rijden dus gelijk aan het rijden op andere brandstof.

Oldtimers

Voor personen- of bestelauto’s die ouder zijn dan vijftien jaar, wordt de bijtelling berekend over de waarde van de auto in het economische verkeer, de werkelijke waarde. Die kan je berekenen aan de hand van de aanschafprijs en restauratiekosten, de verzekerde waarde of de prijs op veilingen. De bijtelling vanaf 2010 bedraagt 35 procent van de werkelijke waarde. Je rijdt dus al een oldtimer als je auto ouder is dan vijftien jaar. Sinds kort mag je in sommige steden niet meer in de binnenstad rijden als je auto oude is dan vijftien jaar. Dat is ook nog iets om bij stil te staan als je naar een zakelijke meeting gaat.

Rittenregistratie

Iedereen die meer dan 500 privékilometers maakt per kalenderjaar in een zakelijke auto, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Hoeveel kilometers je maakt zakelijk en privé houdt je zelf eenvoudig bij met een automatische rittenregistratie. Je moet de Belastingdienst informatie geven over: de rittendata, een zakelijke of privérit, begin en eindstand kilometers.

Alle kosten privé aftrekbaar

De regeling autokosten bijtelling is niet zo heel populair bij ondernemers, maar er zijn ook voordelen. Je kan namelijk alle privékosten van je autogebruik aftrekken van de winst van je bedrijf. Ook de kosten die je normaal niet zou mogen aftrekken.

Wil je de kosten voor zakelijke kilometers aftrekken van de inkomstenbelasting? Hou dan goed bij welke zakelijke ritten je maakt. Registreer voor iedere zakelijke rit deze gegevens:

  • datum
  • adres van vertrek en aankomst
  • totaal aantal kilometers

Tip

Rij je een andere route dan gebruikelijk? Dan moet je kunnen verklaren waarom je dat doet. Noteer daarom ook de reden.

Zo verwerk je het in je aangifte

Zakelijke kilometers

  1. Bereken de totale kosten: het totaal aantal zakelijke kilometers x € 0,19. Dit bedrag neem je mee in je aangifte.
  2. Ga naar het hoofdstuk ‘Ondernemingen’, selecteer de naam van je onderneming en ga naar de pagina ‘Winst-en-verliesrekening’. Neem het bedrag mee bij ‘Overige bedrijfskosten’.

De btw op je privéauto aftrekken

De vraag is vaak of je als ondernemer de btw kan aftrekken op je privéauto. Een lastige vraag natuurlijk, maar het kan wel. Als ondernemer voor de inkomensbelasting heb je meestal een keuze om de auto van de zaak tot het privé- of zakelijk vermogen te rekenen. Als je de auto zelf aanschaft, heb je die keuze ook. De btw-keuze staat los van de keuze die je voor de inkomensbelasting maakt. Vaak is het nog voordelig om de auto tot het btw-ondernemingsvermogen te rekenen. Alle btw is dan aftrekbaar. Niet alleen voor de aanschaf, maar ook onderhoud, brandstof en reparaties. Daar kan je nog wel eens winst op maken en dan is zakelijk rijden ineens een heel goed idee.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips